Евродепутатите от ГЕРБ ще подкрепят председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, ако бъде предложен за ръководител на Европейския парламент. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след края на извънредното заседание на Европейския съвет.

Българин на такава висока позиция е само чест и гордост, независимо че неговите хора в България не го харесват, коментира Борисов.

"Още при предизборната кампания недоумявах, че лидерът на ПЕС не искаха да го включат в листата. Сигурно в момента му е трудно да обяснява как той не е председател на групата, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент", изтъкна премиерът.

Той изрази задоволство от приетите решения за разпределението на висшите длъжности в ЕС, защото Европейската народна партия (ЕНП) запазва председателското място на Европейската комисия.

Категорично държахме ЕК да бъде за ЕНП и това постигнахме, заяви премиерът. Той уточни, че неговите колеги са обещали да осигурят подкрепа от евродепутатите в своите политически сили за "този огромен компромис".

"Аз съм доволен, защото ние си взехме поста, който подобава на партия победител. Поста на Европейския съвет. Шарл Мишел е изключително умен и подготвен човек. Приятел на България“, отбеляза Борисов.

С предложената за председател на ЕК - Урсула фон дер Лайен, той уточни, че се познават добре. 

Борисов определи предложената за председател на Европейската централна банка Кристин Лагард като голям професионалист, който е важен за пътя на България към еврозоната, посочи министър-председателят.