Има вече сделка за ръководството на институциите в Европа. След тридневен маратон в Брюксел, европейските лидери се споразумяха за ключовите постове на Съюза.

Наследник на Доналд Туск начело на Европейския съвет ще бъде белгийският премиер Шарл Мишел.  

Снимка: Фейсбук / Доналд Туск

За шеф на Еврокомисията е номиниран германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, а сега предстои одобрението ѝ от евродепутатите в Страсбург. Според дипломатически източници, тя е предложена от френския президент Еманюел Макрон, който не пести комплименти за нея.

За шеф на Европарламента 28-те се съгласиха поста да бъде зает половин мандат от социалист от Източна и Централна Европа, а втората половина - от член на ЕНП. Сергей Станишев е обсъжданият кандидат социалист, но Европарламентът решава за кого да гласува.

Политическата воля на евролидерите председателството на парламента да се заеме от Сергей Станишев ще бъде подкрепено от депутатите от всички техни партии, а българските депутати от ЕНП ще гласуват за него с 2 ръце, обеща българският премиер Бойко Борисов.

Начело на Европейската централна банка застава шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Снимка: EPA

Белгиецът Шарл Мишел със сигурност поема председателството на Съвета за следващите 5 години.

Германката Урсула фон дер Лайен обаче тепърва трябва да бъде одобрена от евродепутатите за шеф на Комисията. Държавните и правителствени ръководители днес са гласували единодушно в нейна подкрепа.

Единствената въздържала се е германският канцлер Ангела Меркел. Причината е, че Урсула фон дер Лайен е християндемократ и не получава подкрепата от социалдемократите от правителствената коалиция на Меркел. 

Французойката Кристин Лагард вече заяви, че е за нея е чест да поеме ЕЦБ и се оттегля от МВФ.

Евролидерите упорито се въздържаха да коментират името на бъдещ председател на ЕП, защото депутатите биха го приели като намеса.

„Избрахме две жени и двама мъже за четирите ключови постове в съюза. Перфектна равнопоставеност между половете. Аз съм много доволен. В крайна сметка Европа е жена”, заключи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Не е тайна, че в обсъждания пакет влиза Сергей Станишев, който отговаря на търсения профил – социалист от Централна или Източна Европа. Много евролидери са поискали днес мнение за него от премиера Бойко Борисов. Той пък се ангажира да осигури пълна подкрепа за кандидатурата му от страна на българските депутати от ЕНП. 

„Категорично ще подкрепят. Още в предизборната кампания аз недоумявах, че лидерът на европейските социалисти не го включиха в листата. Ние не сме като в БСП. Българин на такъв пост би било огромна чест за държавата, с две ръце ще го подкрепим”, заяви Борисов.

Ако Европарламентът гласува за Станишев, той ще поеме председателството през първата половина на мандата.

Много е важно как всички тези решения от Брюксел ще се коментират от евродепутатите в Страсбург. Ако се тълкуват като намеса в работата на парламента, това може да създаде напрежение между институциите и да се окаже, че сложният европейски пъзел все още не е подреден.