Освен напрежението, което витае около избирането на нов кандидат на Европейската комисия, в Страсбург церемонията по учредяването на новия Европейски парламент премина под знака на протести.

Още в първите минути на откриването на деветия мандат на ЕП, стана видно, че тонът в този парламент ще е много различен от предишните.  Част от депутатите от евроскептичните партии отказаха да се изправят на крака за химна.

Председателят на европарламента Антонио Таяни заяви, че е въпрос на уважение човек да се изправи когато слуша чужд химн.

Британските депутати от партията на Найджъл Фараж пък обърнаха гръб на залата. Част от либералите отговориха с тениски с надпис: Спрете брекзит.

От партията на Зелените са издигнали като свой кандидат германката Ска Келер, която бе сред най-яростните критици на застрояването в България.

„Ние сме ЕП, ние сами избираме нашия председател и не трябва да чакаме друг да определя”, посочи Келер.  

Това ще е най-пъстрият Европейски парламент за последните 40 г. Повече от 60% от всичките 751 депутати са напълно нови. Също така в този парламент ще има повече жени.  Най-младият евродепутат е на 21 год. от Дания, а най-възрастният е 82-годишният бивш италиански премиер Силвио Берлускони.