В пореден опит за намиране на компромис, европейските лидери се срещат отново в Брюксел, за да обсъдят номинациите за ръководители на институциите на ЕС през следващите 5 години.

Главната цел е да се стигне до квалифицирано мнозинство за най-важния пост – този на председателя на Европейската комисия. Това би предопределило разпределението на силите и за останалите ръководни постове – на шефа на европарламента, на председателя на Европейския съвет и на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика.

Вчерашните преговори приключиха без резултат, а днес никой няма яснота кога ще се стигне до компромис. И дали ще се стигне до компромис.

Неофициално, все още остава възможен пропадналият със скандал вчера вариант водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс да оглави ЕК – въпреки ожесточената съпротива на критикуваните от него заради погазване на върховенството на закона страни от Вишеградската четворка. Вътре в дясната Европейска народна партия също има брожения срещу решението, договорено от германския канцлер Ангела Меркел по време на срещата на Г-20 в Осака без консултации с по-малките в ЕНП, които смятат, че победата на евровота е основание политическото семейство да получи комисията.

Говори се за резервен сценарий с главен герой преговарящият по брекзит Мишел Барние. Както отбелязват анализатори, неспирната политическа криза на Острова е доказателство за способностите на французина да защитава интересите на ЕС.

Българският премиер Бойко Борисов обаче обяви, че не е чувал за този вариант.

Според "Политико" Франция и Германия са се споразумели да предложат германския военен министър Урсула фон дер Лайен, като идеята е, че тази кандидатура би била приемлива и за Вишеградската четворка.

Снимка: EPA

Междувременно, Европейският парламент утре ще избере своя председател. Започва работа един „шарен” и определено „сложен” и разпокъсан парламент. На днешното откриване на пленарната сесия в Страсбург евроскептиците или демнстративно обърнаха гръб на изпълнението на Химна на Европа, или не влязоха в залата.