Председателят на Европейския съвет Доналд Туск прекрати 18-часовата среща на лидерите на ЕС и я насрочи за утре.

Срещата на върха за ръководните позиции на ЕС не подреди сложния политически пъзел, след като лидерите не успяха да постигнат компромис.

До момента няма гласуване, нито тайно, нито явно. Не се оформя и квалифицирано мнозинство около Франс Тимерманс за най-важния пост в Съюза – председател на Eврокомисията. А от него зависи преразпределението на силите за останалите ръководни позиции. Все по-спорно звучи оставането на български кандидат във възможните сценарии. 

Премиерът Борисов изключи Кристалина Георгиева да оглави Европейския съвет.

Той уточни, че името на Георгиева е било предложено в търсенето на следващ председател на комисията.

Премиерът заяви, че е отказал поста върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността за страната ни, тъй като в този случай България губи поста еврокомисар.

"Искаха много да има и българин в имена, но това, което предлагат, е върховният представител, тази тема на мен не ми е интересна, защото така си губя комисар."

Попитан дали Кристалина Георгиева има шансове за съвета, Борисов отговори "не" и обясни: "Там либералите са неотстъпчиви."

Борисов добави, че Мария Габриел е доказан еврокомисар и правителството възнамерява да предложи тя да остане в ЕК.

По думите на българския министър-председател основната формула, която към момента би събрала мнозинство е тази, при която Вебер оглавява ЕП, а Тимерманс – ЕК. Но тук е и спорът между останалите, които не приемат това и искат да ги обърнат или да сложат други хора на двете позиции. „И, разбира се, ще бъде много по-стабилно, ако има и един пост и за останалите. Търси се мнозинство в парламента, за да може нашите предложения да минат“, отбеляза Борисов.

Преговорите целят намиране на изход от задънената улица за номиниране на кандидатите за водещите позиции на блока.

Това е поредна среща на върха, посветена на въпроса. Европейският съвет започна вчера, но председателят му Доналд Туск го прекрати и се посвети на двустранни срещи, които продължаваха до рано тази сутрин.

Франция, Германия, Испания и Холандия бяха постигнали сделка - водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс да поеме председателството на Комисията, а кандидатът на ЕНП Манфред Вебер – това на ЕП. 

Изненадващо обаче редица лидери от ЕНП бойкотираха решението, в което те не са участвали. Сред тях и българският премиер.

Европейските медии миналата нощ следиха профила във "Фейсбук" на премиера Борисов. Видеото от срещата му с Франс Тимерманс предизвика много коментари около исканията на София към Брюксел, за да се подкрепи кандидатурата му за председател на Комисията. 

Борисов коментира "краха" на преговорите, като заяви, че е можело всичко да бъде решено още на 28 май.

Лидерите на Германия и Франция, които неотдавна оформиха два лагера около темата за ръководните постове, днес са единодушни - срещата е провал. Последен шанс има утре в 12 часа българско време.