Готов съм да се преквалифицирам от ортопед травматолог в реаниматор заради нашите приятели, близки, роднини и всички граждани. На тези хора трябва да се помогне. Става въпрос за честта на бялата престилка.

Това заяви лекарят от „Пирогов“ проф. Диян Енчев, който заяви в писмо готовността си да смени направлението си заради разпространението на новия коронавирус и евентуалната липса на медицински кадри, които да помагат в реанимациите.

В студиото на „Лице в лице“ той обясни, че морални причини за неговото решение са учителите, които са го научили да бъде преди всичко лекар и заради примера, който ще даде на специализантите и младите медици.

По думите му писмото му е отзвук на случилото се преди няколко дни, когато част от съсловието заявиха, че не са достатъчно добре оборудвани и болниците нямат правилната подготовка да посрещнат заразените с COVID-19.

„Смятам, че ще дам кураж дори на колегите, които работят на първия фронт. Има млади колеги, които създадоха реанимация от нулата. Те направиха първата стъпка. Това са доброволци, които заслужават адмирации“, подчерта проф. Енчев.

По думите му трудно ще стане качествен реаниматор за няколко дни, но ако се наложи – ще участват всички. Като пример той даде Италия, където в борбата с вируса са повикани дори лекари в пенсионна възраст.

Енчев обясни, че доброволците са два типа – млади хора без медицинско образование, които отговарят за дезинфекцията в болниците. Другите са медицински лица, изразили своята готовност да помагат в инфекциозните отделения.

„Има страх в лекарите, но това е съвсем нормално. И мен ме е страх“, сподели лекарят.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!