„Това, че един ден имаме значително повече случаи на новозаразени с COVID-19 не значи, че има трайна тенденция. Трябва да установим повече дни с по-високи нива на заразяване, преди да предприемем някакви мерки“.

Така пулмологът д-р Александър Симидчиев коментира в предаването „Лице в лице“ тревожно високия брой на заразени с коронавирус в страната за последното денонощие – 436 души.

Той предположи, че ограничителните мерки, които се обмислят в момента, най-вероятно са свързани с ограничаване на спортни събития и посещаването на нощни заведения, а не с трудовата дейност или движението на хора по улиците.

„Броят на заразените нараства, но не нарастват в същата пропорция хоспитализираните пациенти. Според мен това се дължи на факта, че епидемията се разпространява повече сред млади и здрави хора във връзка с отварянето на училищата“, смята д-р Александър Симидчиев.

Той заяви, че е по-важно да се спазват мерките за физическа дистанция, както и правилно да се носят предпазните маски, отколкото да се затварят заведения.

Според пулмолога, за да се спре процесът на заразяване, трябва да се прекъсне връзката между отделните хора и възможността да разпространяват вируса по въздух.

Той обясни също така, че ако твърде силно стимулираме имунитета, боледуването от коронавирус може да стане по-сериозно.

„За момента бих се въздържал да препоръчвам някакви имуностимулиращи средства за профилактика на COVID-19“, каза д-р Симидчиев.

„Вече има две ваксини, които са ефективни, но проблемът е с безопасността им. Не вярвам, че до края на тази година ще има ваксина, която ще е доказано и ефективна, и безопасна, защото срокът за изпитване на безопасността е малко по-дълъг и сложен. Подозирам, че това ще стане следващата година“, прогнозира той.

Д-р Симидчиев обаче уточни, че критериите за ефикасност на тези ваксини са около 50 до 60%, тоест не гарантират 100% липсата на заболяване.

„Не е ясно доколко траен ще бъде имунитетът. Това ще бъде една ваксинация, подобна на грипната, която трябва да се прави ежегодно“, допълни той.