Не се налага промяна в мерките, които действат на територията на България. Това увери министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той заяви, че здравните власти следят стриктно всички данни за епидемичната обстановка у нас.

„Системата е обезпечена и с достатъчно легла, и с достатъчно медици. За последните дни, от цифрите, които наблюдаваме, е увеличена с около 1% заетостта на болничните легла – от 10% на 11%. В интензивните отделения е от 4% на 4,8%. Тези числа към настоящия момент ни дават онази сигурност, необходима ни да не променяме мерките в България“, обясни проф. Ангелов във връзка с нарасналия брой хоспитализирани с установена инфекция на COVID-19.

Той увери, че медицинските специалисти, борещи се на първа линия срещу заразата, ще продължат да получават допълнителното си възнаграждения от 1000 лева, докато трае обявената извънредна епидемична обстановка.

Във връзка с предлаганото увеличение на бюджета за здравеопазване от догодина, министър Ангелов уточни: „Продължават разговорите с Министерство на финансите. Търсим устойчивост на всички онези увеличения на трудовите възнаграждения на служителите на първа линия и тя ще бъде осигурена. Също така ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс за спешните отделения, за отделения за психиатрично болни пациенти, за лечение на пациенти с неспецифични и специфични белодробни заболявания, за отделенията за лечение на пациенти с коронавирус“.

Допълнителен финансов ресурс ще бъде насочен и към общинските болници.