9 милиона и 600 хиляди лева ще бъдат дадени за поддържка на болниците с инфекциозни отделения, които лекуват пациенти с коронавируса.

Тези отделения в страната са 42 по данни на Министерството на здравеопазването.

Снимка: bTV

Въпреки че „Пирогов“ е най-голямата спешна болница у нас, капацитетът на легла в Инфекциозното отделение е запълнен.

Лечебното заведение обаче може да се бори за повече финансиране за поддържка на отделението. Болниците в цялата страна разполагат с десет дни, за да подават документи, срокът за което тече от 25 септември.

От здравното министерство допълват, че не само държавните и общинските, но и частните болници ще могат да се възползват от отделения ресурс.

Снимка: bTV

Междувременно, в Айтос преобразуваха отделението за вътрешни болести, за да могат да лекуват тежките случаи с COVID-19. Екип от двама лекари и шест медицински сестри ще се грижи за болните, след като в града беше установено голямо огнище в местен шивашки цех.

„В момента пациентите са 8, но очакваме утре да станат 20“, коментира старша медицинска сестра Дафина Георгиева.

Снимка: bTV

Заразените са близо 50.

„В момента къде се обличат лекарите и медицинските сестри? –

В момента лекарите и медицинските сестри се обличат там, където винаги са се обличали, казва Мария Иванова, гл. медицинска сестра.

„Заразим ли се, ние няма да можем да работим. Това ни е единственото притеснение. Да осигурим персонала си и безопасността на персонала“, допълва Иванова.

В града е едно от двете инфекциозни отделения за цялата Бургаска област.
Над 90% от приходите идват от клиничните пътеки, които работят по договор с касата. Вече са подали документи за новата субсидия.

Снимка: bTV

„За да може да лекуваме COVID болни, трябва да отговаряме на изискванията, ние нямаме реанимация, поради което в нормална обстановка не можем да работим тези болни“, обясни д-р Паруш Парушев, управител на МБАЛ – Айтос.

Снимка: bTV
Условията за кандидатстване са болниците да имат отделение или клиника по инфекциозни болести, денонощна клинична лаборатория, болнична аптека и 24-часов прием на пациенти с инфекции и спешни състояния.

„Не за лечение на пациенти, а за поддържане на капацитет, определянето на финансовата субсидия зависи от няколко фактора: до мента разкрити легла, тяхната използваемост пред период от време, тези легла са декларирани в договорите към НЗОК“, поясни д-р Ивиан Бенишев, директор на Дирекция "Медицински дейности", МЗ.

Болниците подават заявление в 10-дневен срок от влизането в сила на промените или от 25 септември. Договорът действа до края на декември.

  • От 19 април отварят детските клубове
  • Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с "АстраЗенека"
  • 2126 са новите случаи на COVID-19
  • Третата вълна: Здравните власти наблюдават трайно намаляване на заразените (ОБЗОР)
  • Имунолози: Хората с първа доза на "АстраЗенека" могат да си поставят и втората
  • От понеделник разрешават и конгреси и тиймбилдинги
  • Заведенията поискаха мерките в подкрепа на бизнеса да продължат
  • Кирилов: Искаме единен подход към ваксината на "АстраЗенека" в ЕС, за да няма объркване
  • Гигов: Към момента 620 375 души са получили първа доза от ваксина срещу COVID-19
  • Кантарджиев: Установихме мутация на COVID-19 при две жени в Северна България