През следващите седмици се очаква плавно повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в столицата, заяви директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев в „Тази сутрин“.

Той прогнозира, че скокът на новозаболелите ще бъде от порядъка на не по-малко от 10 – 20%, ако няма някакъв драстичен взрив.

„Анализът показва, че в месеците юни и юли заболеваемостта на София е била 2 пъти над средната заболеваемост на страната, докато в месеците август и септември тя е четири пъти и половина по-ниска от средната за страната. Това е следствие на няколко моделиращи фактора. Първо, нека да отчетем това, че август и септември е ваканционен период и нямаше хора в София, учениците също не бяха на училище. Това са част от факторите“, каза Пенчев, който  обясни, че според епидемиолозите София като град и столица е една бомба, която не се знае кога ще избухне.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което очакваме и анализите, които имаме, е едно плавно нарастване на заболеваемостта в София, благодарение също на такива моделиращи фактори, особено присъственото обучение на учениците. Лично аз се надявам да е в малък процент това плавно покачване, но нямаме точни и ясни критерий“, каза Пенчев.

Противно на широкоразпространеното мнение в обществото сред заразените има хора, които са участвали в протестите, показват епидемиологично проучване, което прави РЗИ, каза Пенчев.

210 души са нарушили наложената им карантина в столицата през изминалия месец.

Столична РЗИ изпитва недостиг на кадри, 200 души няма как да покрият София, системата е напрегната, работата е денонощна, 7 дни в седмицата, заяви Пенчев.

Сред новозаразените с коронавирус в София има и служителка на РЗИ-София, който се е инфектирал от детето си, което е ученик. Това е можело да блокира работата на РЗИ, ако заразата се беше разпространила в службата, съобщи Пенчев.

Установени са контактните лица на служителя и са предприети съответните действия. Тя е работела в администрацията на РЗИ и не е обикаляла обекти.

Засега заразата в столицата не се разпространява дифузно, а имаме огнища в училища и детски заведения. Опасното е, че повечето деца карат инфекцията безсимптомно като в гореописания случай и разпространяват болестта по-нататък, каза директорът на РЗИ-София.

Вижте повече във видеото!

  • Парадокс: Ваксиниран, със сертификат и под карантина след пътуване в чужбина
  • 2803 са новите случаи на COVID-19
  • Кирилов: Тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първа доза „АстраЗенека“
  • 2957 са новите случаи на COVID-19
  • Жените в риск от тромбози няма да се ваксинират с „АстраЗенека“ у нас
  • Кунчев: Втори сме в ЕС и на Балканите по смъртност от COVID-19
  • Просветният министър обяви как учениците ще се върнат в училище
  • Костадин Ангелов: Първи крачки към края на третата вълна
  • 3556 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Ваксината на „АстраЗенека“: С повишено внимание при жените под 60 г.