Тревожно висок брой на заразени с коронавирус в страната за денонощие - 436. Над 8% от направените проби са положителни.

Най-много са инфектираните в София - 135. Следват Пловдив с 40, Бургас с 38 и Стара Загора с 27.

8 души са починали, излекувани са 131.

По-висок процент на заразени имаше само в началото на епидемията у нас през март, когато обаче изследванията бяха в пъти по-малко - например за цяла седмица бяха наполовина на направените за последните 24 часа тестове.

През вчерашния ден тестовете са 5400, положителните 436 са с около 100 повече от рекордните стойности до този момент. 

Покачване има и при хоспитализираните - те вече са над 970. 

Снимка: btvnovinite.bg

В най-засегнатите градове - столицата и Пловдив, засега от местните здравни инспекции не дават информация.

В Бургас споделиха, че разпространението вече е дифузно. Има и двама заразени ученици - от Математическата гимназия и от училище "Св.Св. Кирил и Методий", както и нови трима заразени лекари. 

Растящият брой на случаите е естествен, но до голяма степен се дължи на поведението на хората, категоричен е пулмологът Александър Симидчиев.

„Не ме притеснява толкова, че процесът се разраства, особено ако е сред младите, а ако тръгне сред възрастните. Те ще са тези, които ще генерират риск за живота на пациентите. И индивидуалният, и общественият риск ще бъдат по-големи“, посочи Александър Симидчиев. 

Картината на разпространението в момента е реалистична - тестовете обхващат контактните на заразените и хората със симптоми. 

„Увеличаването на тестовете няма да е чак толкова полезно. Има смисъл от различен тип тестове - така наречените тестове за антигени, защото те са по-евтини от ПСР, имат диагностична стойност и стават по-бързо“, отбеляза пулмологът. 

Влияние има и времето. 

Според Александър Симидчиев времето е по-хладно и би могло да допринесе за по-сериозното разпространение на вируса, но ключовото е поведението на хората. 

Препоръките му - да спазваме физическа дистанция и да носим маските си правилно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!