Няма да имаме ясното кои са ефективните лечения и начини за предпазване срещу коронавируса, преди да са изминали 2-3 години и статистиката да го покаже, заяви националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров в „Тази сутрин“.

„Всички сме, за съжаление, на принципа на пробата и грешката, но вече много знаем за вируса, много знаем за усложненията. Също знаем, че не малка част от хората, които са заразени, го карат леко. Има случаи и случаи“, каза проф. Петров.

Снимка: btvnovinite.bg

„В началото се смяташе, че имунокомпрометираните заради слабия имунитет или тези, които са на цитостатици, ще бъдат най-уязвими към заразата с коронавирус, тези със злокачествени и системни заболявания. Оказва се, че уж бурната реакция на уж силната имунна система може да изиграе да изиграе негативна роля и понякога да доведе до миокардит, тоест възпаление на сърдечната тъкан. Дори при хора, които го карат по-леко“, разкри кардиологът.

Има различни причини за повишаването на заразените с коронавирус у нас през последните дни. Сега се правят тестове по показание, а през лятото имахме много здрави хора, които се изследваха, за да пътуват, а това е повлиявало на статистиката. Друга причина е, че идват есенните месеци и прекарваме повече време в затворени помещения с други хора, смята проф. Петров, но отбеляза, че най-добре е този въпрос да бъде коментиран от епидемиолозите, а той не е такъв специалист.

Важно е предпазването, но не само под формата на карантина, а и като обеззаразяване, каза Петров, който сподели, че изследване на университета в Станфорд е показало, че пречистването и йонизирането на въздуха в затворени помещения също помага за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Снимка: btvnovinite.bg

Пандемията взима и косвени жертви. Такъв е случаят с много пациенти със сърдечно-съдови заболявания, каза проф. Петров.

Последните два дни имах трима пациенти, които ми казват, че са имали записани часове, но поради ситуацията с COVID-19 не са дошли, разказа кардиологът, който разкри, че в световната статистика вече е отчетен подобен проблем и при нас сега идва, а именно – усложнения при пациенти поради отлагане. Отлагане заради страх от пандемията или забавяне на екипа поради отклоняване на ресурса.

В България от март месец насам бяха затворени сърдечни отделения, за да обслужат заразени с коронавирус пациенти. И тези пациенти, които не знаят, идват в една болница, чието кардиологично отделение е превърнато в COVID-19 отделение и те са пренасочвани, обясни проф. Петров.

Ако се запази това ниво на разпространение на COVID-19, здравната ни система няма да има проблем да издържи, прогнозира проф. Петров.

Според него засега няма причина за затягане на мерките, но ако страната ни премине в по-горната скала на разпространение е възможно да се стигне до връщане на някои от ограниченията от страна на Националния оперативен щаб.

Вижте целият разговор във видеото!

  • 236 нови случая на COVID-19 в България
  • 316 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Цялата страна е в зелена зона по заболеваемост от COVID-19
  • 100 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 293 са новите случаи на коронавирус у нас
  • 96 нови случая на COVID-19 у нас
  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!