Не трябва да се сещаме за имунната си система, само когато има пандемия, а трябва да мислим за нея през целия си съзнателен живот. Това каза в предаването „Лице в лице“ проф. д-р Елисавета Наумова, национален консултант по клинична имунология.

Коронавирусът и колективният имунитет

„Колективният имунитет се получава най-вече, когато има ваксина срещу дадено заболяване. Ако над 80% от населението е ваксинирано, тогава се създава такъв имунитет“, каза проф. Елисавета Наумова.

По думите й няма доказателства, че ако масово преболедуваме COVID-19, ще се създаде колективен имунитет. СЗО също е излязла със становище, че такова нещо не се очаква да се случи само от спонтанното преболедуване.

Имуномодулаторите и хранителните добавки

Малко са имуномодулаторите, за които се знае, че са ефикасни. Те обаче трябва да се прилагат само от специалисти и само когато се знае, че има някакъв дефицит в някои от звената на имунната система, поясни консултантът по клинична имунология.

По думите на проф. Наумова се наблюдава безразборно приемане на хранителни добавки за имунната система от хората.

„Всяка една хранителна добавка или медикамент, взет безразборно, без да знаем, че организмът има нужда от него, по-скоро вреди, отколкото помага. При нас идват деца, на които се дават какви ли не добавки и вместо да помогнат, те отключват други нежелани процеси“, поясни Наумова.

Тя апелира да не се взимат хранителни добавки и имуномодулатори, за които предварително не се знае, че организмът има нужда от тях.

Грижа за имунната ни система

„Както си правим кръвна картина, така трябва да си направим изследване на имунитета, за да сме наясно какво е състоянието на имунната ни система в различните периоди от нашия живот“, обясни Наумова.

Имунната система по принцип е заложена в нашия организъм да се бори срещу всичко заобикалящо, което може да ни навреди. Тази борба е нейната основна задача.

„Ако минаваме през настинките и грипа сравнително леко, това означава, че имунната ни система е добра. Тогава и хората не търсят лекарска помощ“, обясни Елисавета Наумова.