Преследването на колективен имунитет от COVID-19 е рецепта за "ненужни случаи на заразяване, страдание и смърт", заяви в Женева ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

По-рано този месец експерти в сферата на здравеопазването от няколко различни страни разпространиха открито писмо, в което защитават идеята, че колективният имунитет е начин да бъдат избегнати карантините и негативните им последици.

"Колективен имунитет се добива чрез ваксинация, а не чрез излагане на хора на опасността да бъдат заразени", заяви Гебрейесус, цитиран от БТА.

Към настоящия момент с коронавирус са се заразили около 10% от световното население. По тази причина за повечето хора по света все още има опасност да бъдат заразени, заявиха още от СЗО.

"Да позволим на опасен вирус, който не разбираме изцяло, да се разпространява свободно е просто неетично. Това не е вариант", заяви още Тедрос Аданом Гебрейесус.

Ръководителят на СЗО подчерта, че все още не е известно колко дълго хората запазват имунитет от коронавируса, след като вече са били заразени веднъж с него.

В отвореното писмо на учените, насърчаващи постигането на колективен имунитет, се казва, че възрастните хора, които са по-уязвими по отношение на вируса, трябва да бъдат активно предпазвани от заразяване, а на младите, за които има по-малка вероятност да боледуват сериозно, трябва да се разреши да живеят нормално.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!