Официално потвърдените смъртни случаи с COVID-19 в света надхвърлиха 1 милион. Въпреки това, експертите смятат, че действителният им брой е много по-голям.

Истинският брой на жертвите на коронавируса към момента е 1,8 милиона, според епидемиолога по глобално здраве Алан Лопез от Университета в Мелбърн. Черната статистика, обаче, може да нарасне до 3 милиона починали до края на годината.

„Един милион смъртни случаи са значими сами по себе си, но въпросът е дали са верни. Честно казано, 1 милион жертви са значително подценяване“, коментира Лопез в интервю за „Блумбърг“.

Ако прогнозата за 3 милиона жертви на COVID-19 стане реалност, заразата би могла да се нареди на четвърто място в последната класация на СЗО за най-смъртоносните болести в света, публикувана преди две години. Дори и с по-оптимистичните изчисления, според които смъртните случаи ще достигнат 2,5 млн. души, коронавирусът ще се задържи в челната петорка.

На първите позиции на световните здравни убийци остават исхемична болест на сърцето, която е поразила 9,43 млн. за година, инсултът с 5,78 млн. и хронична обструктивна белодробна болест и други белодробни заболявания с общо 6 млн. жертви според данни на СЗО.

Откъде идва разминаването?

Бързото разпространяване на коронавируса и възможността да се предава от хора, които нямат симптоми, намалява ефективността на противоепидемичните мерки и затруднява точното преброяване на случаите.

„Когато броиш нещо, не можеш да го преброиш по перфектен начин, но ви уверявам, че официалният брой на починалите вероятно е по-малък от действителния“, изтъкна ръководителят на програмата на СЗО за извънредни ситуации Женева Майк Райън.

Въпреки че глобалната пандемия беше обявена от СЗО в началото на март, те публикуваха указания кои смъртни случаи да бъдат включвани в статистиката като причинени от коронавируса едва през юни. Така дори в страни с добре развити здравни системи, обаче, смъртността заради коронавируса не може да бъде съобщена с точност.

Според указанията на СЗО държавите трябва да броят жертвите, ако пациентите имат симптомите на болестта дори без да са официално потвърден случай и при условие, че няма друга ясна причина за смъртта. Освен това в статистиката трябва да влизат и пациенти, които са имали придружаващи хронични заболявания, които може да са довели до усложнения в симптомите на коронавируса. 

Заради неясните указания преди това, Русия, например, е записала 5922 жертви на COVID-19 през юли, въпреки че поне още 4157 други смъртни случая са били свързани със заразата. Общо починалите през юли в страната са били с 29 925 повече от същия месец през 2019 г.   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!