Връзката е дисциплината – освен в социалното общуване, трябва да има и фискална дисциплина. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ министърът на правосъдието Данаил Кирилов в отговор на въпрос защо нови изисквания за данъчните складове се прокарват със закона, уреждащ мерките след извънредното положение.

„В тази ситуация държавата трябва да увеличи приходите от данъци, такси и акцизи. Това е процес, който започна преди две години“, каза още Кирилов и уточни, че не е в неговите компетенции да коментира подробности около промените.

Относно промените в Закона за здравето той обяви: „Законът трябва да уреди трайно отношение. Но има изключение. Има исторически назад във времето такива случаи, в които се е налагало с извънредни закони да се наложи мораториум или да се уредят спешно отношения с оглед настъпила сериозна заплаха за стабилността на обществените отношения. Конкретно тук, касаещи живота и здравето на гражданите“.

Той подчерта, че ще остане уредбата, която дава защита на българските граждани.

Целта в този привременен период, след отпадането на извънредното положение, е да се продължат тези от мерките, които са благоприятни за хората, каза още министърът.

Кирилов обясни, че не е имало обществено обсъждане на проектозакона, защото такова не се прави в условията на извънредно положение. Правосъдният министър увери, че управляващите не са се отказали от дебат и очакват предложенията на опозицията между първо и второ четене.

Вижте повече във видеото!