Има ли алтернатива за Бюджет 2020? И доколко е добър предложеният проект за държавните финанси през следващата година? По тези въпроси в студиото на „Лице в лице” дискутираха изпълнителният директор на Асоциация на индустриалния капитал в България Добрин Иванов  и старши изследователят в Института за пазарни изследвания Петър Ганев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Добрин Иванов изрази своето разочарование от решението на премиера въобще да не внесе в парламента предложението да не се плаща първият ден от болничните. 

Според него наистина е налице проблем със  злоупотребяването с болнични и „не се чува гласа на тези, които предлагат решения, а тези, които заплашват с протести”. 

„Това, което ме тревожи, че имаме пореден скандал при обсъждането на бюджета”, заяви пък Петър Ганев. Според него това е тенденция, която се е утвърдила през последните години, и вместо да се обсъжда внесеният проект в дълбочина, вниманието се концентрира върху нещо странично – „външна идея”, която да се коментира. 

Снимка: btvnovinite.bg

Има едно успиване на обществото през последните години и приоритетите, които залага правителството в бюджета са едни и същи – повишаване на доходите, повече пари за здравеопазване и образование, отбеляза експертът от Института за пазарна икономика.

Това, което тревожи Ганев, е липсата на бюджетен излишък. Според него такъв трябва да бъде заложен, защото следващата година се очертава като доста несигурна в икономическо отношение, а и това би помогнало да се заложат по друг начин приоритетите. 

Друго, което отбеляза изследователят от ИПИ, е липсата на структурни реформи. 

Предвижда се затягане на контрола върху ДДС, но би било добре също така да се заложи и увеличение на прага за компаниите плащащи, този данък, например от 50 000 на 100 000 лева, защото е изминало доста време, откакто е бил приет този лимит, а такова увеличение би позволило повече ресурс за малките компании, отбеляза Ганев. 

Също така е добре 2% от подоходния данък да остава в общините, за да могат да ги използват за инвестиции, смята експертът от ИПИ. 

Изпълнителният директор на Асоциация на индустриалния капитал в България Добрин Иванов заяви, че неговата организация подкрепя бюджета предложен от финансовия  министър Горанов, но и отбеляза, че алтернативният бюджет предложен от ИПИ съдържа „реформи, които се бавят с години” и бизнесът очаква. 

Снимка: btvnovinite.bg

За пример бе даден сектор „Вътрешен ред и сигурност”, за който отново има увеличение на парите, но в който не се провеждат реформи. 

Преди 95% от бюджета на вътрешното министерство е отивал за трудови възнаграждения, а сега процентът е скочил до 98%. 

„Политиката по отношение на увеличение на доходите е правилна, но пазарът оказва натиск в тази посока и заслугата на правителството е малка”, смята Добрин Иванов.