КНСБ и управляващото мнозинство се срещнаха в парламента заради бюджета догодина.

„Тази година исканията им са доста по-скромни, защото бюджет удовлетворява и решава доста проблеми, които има в отделните сектор”, каза председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Тя определи срещата като конструктивна и пое ангажимент, когато е възможно, да се направи между първо и второ четене, за да се решат някои проблеми. Това обаче ще се случи, след като бъде направен анализ.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че срещата му с ГЕРБ е била сред първите по бюджета.

„Много от исканията ни касаят доходи, социални плащания и инвестиции в съответните системи. Те са намерили място в отделните параграфи на бюджета. Имаме близо милиард разход повече за заплати, който е по-малък от този за тази година, но е добър знак и около 1,2 млрд. разходи за здравни и социални плащания през 2020 г.“, посочи той.

Димитров каза, че е удовлетворен и от факта, че от началото на следващата година заплатите на учителите ще бъдат повишени.

„Вече имаме съгласието на финансовия министър в последната фаза заедно с работодателите да увеличи квотата на ваучерите за храна за следващата година. Очакваме и либерализация на енергийните услуги. Трябва да бъде предвидена допълнителна мярка и механизъм да бъдат подкрепени енергийно слабите”, каза Пламен Димитров.