Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. Проектът беше подкрепен от 126 депутати, „против” бяха 92-ма, нямаше въздържали се.

В бюджета за 2020 година е заложен икономически растеж от 3,3%, безработица от 4,1% и инфлация от 2,1 %.

Според финансовия министър Владислав Горанов реформите минават през законови промени, а не през бюджета.

Липсата на реформи и наливането на пари в нереформирани сектори са част от критиките на опозицията.

От БСП и ДПС определиха Бюджет 2020 като „повече от същото”, цитирайки думи на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).

Левицата оцени проекта като „бюджет на застоя”, а от ДПС отправиха критики, че в него липсват реформи и предложиха дебат за диференцирано ДДС като лост за икономическо развитие.

От ГЕРБ посочиха, че Бюджет 2020 е съобразен с приоритетите на правителството и е поредното спазено обещание към българските граждани. Също, че изпълним, предвидим и гарантира спокойствие на бизнеса и на хората.

Управляващите отчитат като положителен факта, че държавата догодина няма да е на „червено”. Бюджетът за първи път ще е балансиран. Исканията за повече харчове би означавало – утрояване на Данък доход отчете финансовият министър.

Обединените патриоти разкритикуваха идеята на Горанов общините да помислят за увеличение на местните данъци, защото според тях това води до фалити на фирми и съкращения.

Според „Воля” проектобюджетът е инерционен, но от групата заявиха, че, като отговорни и последователни, ще го подкрепят, както са подкрепили и миналогодишния.