Инфлацията най-вероятно ще продължи да отслабва, но не защото нещо конкретно е направило правителството. Това са просто естествени процеси на глобално ниво. От друга страна, много е вероятно да спаднат икономическият растеж и ръстът на заплатите“, каза Георги Вулджев, гл. редактор на Експертен клуб за икономика и политика. 

Според него тази година дефицитът най-вероятно ще е над 3% от БВП. По думите му мерките, които предвижа финансовото министерство няма да са достатъчни, за да се решат проблемите.

„Идеята на финансовото министерство в момента е да реализира в много кратък период от време някакви спестявания, които да закърпят бюджета и на практика да прехвърли решението за догодина на следващото евентуално редовно правителство. Може да има политическа логика, но няма много експертна икономическа логика“, каза още икономистът. 

По думите му предложението минималната заплата да стане 50% от средната протиречи на „твърденията за много тежко състояние на държавния бюджет“.

„Тези рискове в бюджета, за които предупреждава финансовото министерство до голяма степен са така. От друга страна много неадекватно се спекулираше по отношение на валутния курс, че има някакъв риск. Това е нещо, което въобще не трябва да се коментира като сценарий, защото валутният курс би трябвало да зависи изцяло от това какво прави БНБ“, допълни Георги Вулджев.

Според него увеличаването на минималната заплата до 50% от средната е лош механизъм и може да създаде сериозни дисбаланси по региони.