На първо четене беше прието удължено действие на сегашния бюджет през 2023 г. Според финансовите експерти обаче не може бюджет, който е правен в едни различни условия, да бъде пренесен в други рамки.

Бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов посочи, че между първо и второ четене ще се правят поправки, въпреки че бюджетът е вкаран без нито една цифра.

Според финансиста Емил Хърсев този бюджет е като кафе без кофеин – финансов план без план и без перспектива.

„Инвестиционната програма на бюджета не бива да бъде фискален буфер“, посочи още той и допълни, че удължаването на бюджета е и удължаване на дефицита.

„До края на септември бюджетът се движеше балансирано – плюс-минус 200 милиона салдо. През миналия месец приходите вече намаляват и данъчните приходите са пораснали едва с 6% спрямо същия период миналата година“, уточни Любомир Дацов и попита дали вече има проява на затягане на икономическите условия при високата инфлация.

Бившият социален министър Лидия Шулева подкрепи удължаването на бюджета до съставянето на редовно правителство. Тя посочи, че има няколко буфера, с които могат да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи - деца на приемни родители, деца сираци, хора с увреждания и пенсионери.

"От резервите, които са спестени през 2022 г., те могат да бъдат подкрепени с еднократни помощи", посочи тя.

Според Шулева повишаването на минималната работна заплата също е възможно, защото това става с постановление. 

Какво още смятат експертите вижте във видеото.