"В доклада на министъра на финансите в Министерския съвет (документите са публични, има стенограми) никъде не се казва, че ще идва Международният валутен фонд или ще фалира държавата. Казва се, че трябва да има по-строга фискална консолидация от тази, която правехме до момента, за да спазим 3-процентната референтна стойност от Пакта за стабилност и растеж", коментира в "Тази сутриН" главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

"В момента от 19 страни членки в еврозоната 10 не спазват този критерий и за тази година са заложили дефицити от над 3%. Основният въпрос е защо се опитваме да бъдем по-големи католици от папата. Тези, които са писали правилата, сами не ги спазват", посочи още той.

Ресторантьорският бизнес ли е главният проблем на финансовото министерство?

„През последните три години стана модерно при кризи да се започва с ресторантьорския бранш. Изказването на министър Велкова е доста сериозно, а заявяването, че трябва да се вдигне ДДС на ресторанти и фитнеси го прави несериозно. Малко над 200 млн. лева е разликата в ДДС – това, което остава в нашия бранш и във фитнеса", коментира от своя страна Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията.

"При над 5 млрд. дупка в бюджета, едва ли това е главният проблем на финансовото министерство. Икономическата мярка е изцяло в полза на бизнеса. Тя е временна само в България. В почти цяла Европа хотелиерството и ресторантьорството са с по-ниска ставка от нормалната ставка в страната", коментира още Алибегов.

„Ресторантьорският бизнес беше изключително стабилен преди пандемията. В рамките на две години ние повече от девет месеца бяхме затворени. Това е огромен финансов удар. След това започна войната в Украйна, инфлационните процеси и поскъпванията. В момента спрямо 2019 г. имаме три пъти по-високи разходи за всичко. За съжаление трябва да вдигаме крайните цени, но и потреблението се свива“, заяви Алибегов.

„Потреблението наистина намалява и това е резултат от замразяването на политиката на доходите, недофинансирането на много сектори и вдигането на цените“, посочи Любослав Костов.

Синдикатите искат намаляване на общата ставка

Любослав Костов посочи, че синдикатите винаги са били против диференцираната ставка, а искат намаляване на общата такава.

„Да, трябва да има фискална консолидация, но когато базисните допускания без никакви политики говорят за дефицит от 6-7%, трябва да се опитаме да го намалим дотолкова, доколкото е приемливо и за домакинствата, и за бизнеса, за да има адекватна политика и за доходите, и инвестиционна политика, която да стимулира растежа. Не може да преследваме числови индикатори, без да мислим до какво ще доведе това в икономическата ни конюнктура“, посочи още той.

Главният икономист на КНСБ заяви още, че България няма как да фалира, когато е с най-ниския дълг в Европа.

По-високи тол такси - цената се плаща от всички

„След като не се увеличиха тол таксите и цените на горивата са овладяха, инфлацията започна да се успокоява. Когато тол таксите бъдат увеличени, цената ще бъде платена от всички български граждани. Всяка една транспортна услуга ще включва и разхода за тол таксите. Този разход ще се калкулира в цената на всяка една стока, която се извозва с камион“, посочи Йордан Арабаджиев, директор на Съюза на международните превозвачи.

Какво още коментираха експертите - гледайте във видеото.