„При детското и ученическо хранене няма компромиси. Всички храни са максимално здравословни и натурални. Има специална наредба за тези изисквания.“ Това каза проф. Донка Байкова, която е специалист по хранене и диететика.

Персоналът, който изготвя менюто, следва всички продукти да са по БДС и дали отговарят на технологичните инструкции по регламент.

Храните за деца са качествени, без оцветители и без консерванти. Максимално здравословни са, добави Байкова.

Тя коментира, че инфлацията се отразява и на детските храни.

„Има отражение в 20-те от тях, които наблюдаваме в търговските вериги. Например в детските млечни кухни, да не говорим в детските ясли. По същия начин и в детските градини. Поскъпнало е и месото, както и птичето, което се води и отделна група“, каза проф. Байкова.

„Виждаме, че всички хранителни стоки са повишават и по официални данни на Националния статистически институт - средното увеличение в с над 25%. Още през 2018 г. инициатива, която беше възприета от целия Европейски съюз, но беше на България, доведе дотам, че на един форум по време нашето председателство всички казахме, че има едно много опасно явление – т. нар. двоен стандарт при храните. Имаше проучване, в резултат на което беше установено че именно при детските храни, които сw разпространяват в търговската мрежа, имаше различия в съдържание и цена у нас и в други държаву в ЕС“, поясни бившият председател на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Вижте целия разговор във видеото.