Служебният премиер Гълъб Донев увери днес, че на този етап финансите ни са стабилни, а приходите за началото на тази година са се увеличили с 1,3 млрд. лв. сравнено със същия период на миналата година.

Разходите обаче също са по-високи. Харчим с 2,3 млрд. лв. повече. От хазната излизат повече пари, отколкото влизат – дупката е 1 млрд. лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Пред bTV едрият бизнес заяви: във възстановяването на ДДС ставките за ресторанти и спортни зали има логика, но в данъка „свръхпечалба“ – не. Плюсът вече бил инвестиран, ще трябва да теглят кредити.

С пакета мерки, които правителството ще предложи на депутатите от новото Народно събрание, се гарантира ръстът на доходите, каза служебният премиер.

„Ние като служебно правителство сме предложили редица мерки, които да гарантират, че финансовата стабилност ще продължи, каквато я направи служебното правителство за 2022 г., за за да завършим с дефицит от 2,9%. И пак казвам това е заслуга на служебното правителство, а не на някоя партия или коалиция. Така че тези мерки, които са разумни би трябвало разумните политици да подкрепят“, подчерта Донев.

Едрият бизнес намира логика в прекратяването на въведените по време на пандемията ДДС облекчения за ресторанти и спортни зали. Такава обаче няма в предложението за еднократен данък „свръхпечалба“, казва Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

До сформирането на 49-ия парламент данъчните предложения на служебната власт са в режим „Обществено обсъждане“.

Правителство е готово със сайта, на който ще следим в реално време цените на хранителните продукти както у нас, така и в чужбина. В този момент се изчистват дребни технически детайли и още следващата седмица платформата ще бъде представена публично. Търговските вериги също ще подават информация към него, каза служебният премиер.