„Този който спекулира с увеличението на международните цени се казва акад. Николай Денков. Той каза, че понеже растат международните пазари, се покачва цената на горивата. У нас това е съвършено невярно, защото за петрола, който се внася в „Лукойл“ в Бургас, има наложен таван от ЕК“, каза политическият анализатор Георги Харизанов в предаването „Лице в лице“.

Той е категоричен, че не расте цената на петрола, от който България си произвежда горивата.

„Те може да сменят сертификатите и да напишат, че е произход Австралия, Нова Зеландия или Мозамбик. Изходът винаги е бил свободният пазар и отворените граници“ , допълни Харизанов.

По думите на енергийния експерт Илиян Василев световният пазар на суров нефт и горива отива нагоре.

„Още с приватизацията на „Лукойл“ приехме геополитическия риск да имаш собственост върху монополната рафинерия, която ти определя стабилността на пазара на горива и някой си въобрази, че може да управлява геополитическия риск на Русия – не може да се управлява. След концесията ще има преглед на дерогация и евентуално махане, но преди това трябва да се преговори, за да се вземе дължимото на кесаря – това, което не са довнесли в иска и онова, което потребителите трябва да получат“, коментира Василев.

Вижте коментара на Георги Харизанов и Илиян Василев относно отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ във видеото.