Продължава поскъпването на горивата у нас. Само за месец цените на обикновения бензин и дизела нараснаха с до 30 стотинки за литър.

Данни от специализирания сайт Fuelo, за сравняване на цените на бензиностанциите у нас, показва, че ако днес средно литър дизел струва 2,75 лева, то към първи юни той се е купувал за 2,47 лева. Това е поскъпване с близо 30 стотинки.

Малко по-нисък е скокът при цената на бензина. Днес литър от масовия струва 2,77 лева, а преди три месеца е бил 2,55 лева за литър, което са 22 стотинки увеличение.

Голям е скокът и в цената на пропан-бутана. Сега той струва около 1,16 лева. В началото на лятото литър се намираше дори под 90 стотинки, но заради новия бюджет и върнатия акциз от 1 август и неговата цена скочи драстично.

Диана зарежда от премиум дизела, който вече е над 3 лева за литър, но за малка сума. Планира пътуване скоро до морето и смята, че грубо пътят ще ѝ струва около 200 лева.

"Надявам се да има някакъв спад. То обикновено всяко лято се покачват цените и вече есента се бележи някакъв спад, минимален надолу", каза Диана Михайлова.

Това лято обаче цените се влияят от много фактори, сред които и все по-високата цена на суровия петрол на световните пазари.

Бензиностанциите покачват цените си, защото и те купуват готовите горива по-скъпо от доставчиците.

"За следващия месец е малко трудно да се прогнозира, но да речем за следващите две седмици аз очаквам цените да продължат да се покачват, но надявам се да бъде с по-малък темп", заяви Деян Калинов, който е регионален мениджър на верига бензиностанции.

Все пак експертите прогнозират цените да не преминат границата от 3 лева за литър бензин или дизел, макар и вероятността до края на годината суровия петрол да стане 100 долара за барел.

"Продължават да растат котировките на готови продукти на международните борси и за съжаление тази тенденция продължава. Тя се дължи на множество фактори. Вчера даже някои от рафинериите в Северна Африка имат проблеми в работата си, което пък създава недостиг на дизелово гориво в Европа. За България можем да го кажем ясно. Докато имаме рафинерия в държавата, която произвежда нефтопродукти България няма да има проблем с дизеловото гориво", каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Крайният потребител си обяснява поскъпването на горивата, като част от цялостната картинка на икономическата ситуация. И остава надеждата цената да не стигне стойностите от миналото лято.