Има големи дефицити при онлайн обучението и те ще бъдат видими след време, коментира в предаването „Лице в лице“ учителят по история Емил Джасим. 

Пропуснати са години, в които учителите биха могли да бъдат подготвени за това онлайн обучение, посочи той. 

Според него обаче при присъственото обучение има големи рискове за учителите. „Ние всички сме на първа линия в класовете. Децата в класните стаи не носят маски. Това е огромен проблем, защото все пак това е защита. Шофьорите в градския транспорт са отделени от всички пътници, но учителите не са защитени по този начин. Дори лекарите имат защитни облекла. Не мисля че е справедливо спрямо учителите да бъдат поставени в такава ситуация“, посочи Емил Джасим. Той припомни, че средната възраст на колегите му е 50 години и мнозинството е в рисковата група. 

„Има и гледната точка на родителите, които не могат да оставят децата си сами в къщи, защото по закон те не могат да са сами до 13 години“, отбеляза преподавателят. Той предложи един клас да бъде присъствено две седмици, а след това друг. 

Държавата може да налага правила и да следи за тяхното спазване, както със законите, смята Емил Джасим по повод прилагането на противоепидемичните мерки. „Има ситуация, докато работим онлайн, клас се бе събрал на рожден ден. И родителите също са били там“, посочи той. 

Според бившия министър на образованието проф. Сергей Игнатов, който в момента е ректор на Европейския университет за хуманитарни науки във Вилнюс, онлайн обучение е временно решение. „Липсва социалният контакт, в онлайн среда преподавателите се натоварват три пъти повече. Студентите обаче пишан хубави реферати и правят много добри презентации“, отбеляза Сергей Игнатов.

Той съобщи, че в Литва университетте ще са на онлайн режим до края на годината. Страната не е затворена,  затворени са кафенета и ресторантите, а с маски се ходи и на улицата, каза той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!