„За учениците имам информация от това, което слушам. Мога да говоря за университетите – мисля, че онлайн обучението повиши качеството на образователния процес“, каза в предаването „Тази сутрин“ бившият министър на образованието Сергей Игнатов, който в момента е ректор на университет във Вилнюс.

„Стигна се до парадокса да имаме почти 100% присъствие на студентите. Повиши и дисциплината на преподавателите – преди можеше да кажеш, „колеги, хайде да отидем да пием кафе и там ще продължим“. Сега не можеш“, уточни той.

Според него обаче не може да се твърди, че онлайн обучението е бъдещето.

„Човекът е обществено животно и когато отпадне общественият елемент, остава само животното. Животът в един университет е предимно обществен живот – има различни малки общности, срещат се на кафе, обсъждат нещо. Сега това го няма“, уточни Игнатов.

По думите му през пролетта на следващата година ситуацията около коронавируса ще се изясни и успокои.

„Мисля, че през пролетта ще започнат да се изясняват. Не е възможно да държиш в планетарен мащаб цялото население в условията на едно комунистическо общество – има такова световно усещане. Мисля, че науката ще се справи с него или ще свикнем с него“, смята Игнатов.

Вижте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!