Учители от цялата страна са готови да напуснат системата на образованието. Според проучване, преподавателите масово твърдят, че образователната среда е опасна за здравето им.

В повечето големи градове на страната дистанционната форма на обучение се удължава с две седмици.

В София, Пловдив, Варна, Благоевград и  Враца освен гимназистите и учениците от 6-ти и 7-ми клас ще учат онлайн. 

В Бургас, Русе и Шумен  петокласниците ще учат дистанционно, а във Велико Търново, Добрич и Асеновград онлайн обучението остава само за учениците от 8. до 12.  клас.  

В Стара Загора, Ямбол и Сливен учениците ще се върнат в класните стаи от утре. А от понеделник - и в Хасково и Габрово. 

В същото време група учители, обедини ли се в неформална група, заплашиха, че ще подадат оставки, ако не се премине изцяло в онлайн обучение до края на годината.

Лилия Стоянова от Варна преподава информатика. Твърдо е убедена, че най-добрият вариант за образователната система е онлайн обучение до края на 2020 г. 

"Притесненията са за нас, за нашия живот, вече има много починали колеги, и естествено за живота и здравето на учениците. Това, че казват, че боледуват безсимптомно и леко преболедуват нищо не означава", посочва Лилия Стоянова. 

С присъствена форма на обучение скоро няма да има никакво образование заради растящата заболеваемост сред учителите в  страната, твърди Стоянова. Ще ползва платения си отпуск, след което ще подаде оставка, ако молбата ѝ не бъде чута. 

"Това не е само мое решение. Много колеги имат подобни намерения", твърди тя. 

На противоположното мнение е Иванка Косева, учител по български език и литература. 

"Притеснявам се за всички, но се притеснявам и за обучението на децата. Моите притеснения са свързани с провеждането на държавни зрелостни изпити и национално външно оценяване", посочва учителката. 

От синдикат образование апелират за обучение от вкъщи, но за по-кратък период от време. 

"Натоварване, страх в колегията, този кратък период в онлайн обучение би им помогнал да рестартират", смята д-р Юлиян Петров от синдиката. 

Учителите на по-малките искат в клас, на по-големите от вкъщи. Така описват ситуацията в столичното 105 СУ "Атанас Далчев". 

"През миналата учебна година този сценарий сме го играли, имаме подготовка, правим проби за класните стаи, мисля, че няма да има проблем", отбелязва директорката на училището инж. Цветанка Костадинова.

От просветното министерство коментира намеренията за оставки на учителите. Заявиха че затварянето на всички образователни институции е крайна мярка. Затова са дали възможност на директорите да предлагат и да преминават в обучение в електронна среда от разстояние, когато в техните училища има висока заболеваемост сред ученици и учители.

В същото време изследване на КТ "Подкрепа" показва, че огромният брой родители искат децата им да бъдат обучавани присъствено.

Синдикатът е провел проучване освен сред родителите, и сред 4300 души педагогически специалисти.

Според данните 79,4% от учителите и директорите у нас смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние.

Към днешна дата броят на установените с COVID-19  учители в училищата и в детските градини е 1433, което представлява 1.6% от общия брой педагози в страната. Под карантина са 2198 учители. Починалите педагогически специалисти към този момент са 25.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!