До 20 ноември се преустановяват присъствените занятия за учениците от 5. до 12. клас в училищата в Русенска област, реши на извънредно заседание Областният оперативен щаб.

Председателят му – зам.-областният управител Свилен Иванов, съобщи, че по места кметовете ще решават за задължителното посещение на детските градини. Те ще могат да освобождават децата за период не по-дълъг от три седмици.

„Децата от градините и учениците до 4. клас трябва да има задължително някой да ги гледа, а това е трудно. Преценяваме, че от 5. до 12. клас могат сами да се занимават с учебния процес“, обясни Свилен Иванов.

По думите му заболеваемостта в училищата е над 10% и то при отсъствието на по-големите ученици. Ако гимназистите се върнат обратно в клас, се очаква рязък скок на заразените.

Ситуацията с липсата на легла в русенските болници продължава да е критична. Днес УМБАЛ „Медика“ е открила още 15 легла и в момента броят общо за областта е 276.

В същото време сутринта броят на пациентите с коронавирус е бил 297 души. За 15-те легла чакат 105 души, каза Иванов.

След ограничението, според което пациенти от други области няма да бъдат лекувани в Русе, броят им е намалял значително. Тези, които са дошли в последните два дни, са били в много тежко състояние, а местните болници не са били в състояние да ги спасят. За такива случаи ограничението не важи.