През последните дни лекарите във Великобритания съобщават за болни деца с опасни симптоми, които може да бъдат свързани с коронавируса. Симптомите са подобни на синдромът на Кавазаки - възпаление, при което кръвоносните съдове в цялото тяло се възпаляват. Голяма част от децата с тях обаче са с отрицателни тестове за вируса. 

Родителите трябва да бъдат спокойни, защото изследвания, направени в САЩ и Китай,  показват, че при голям процент от децата заболяването протича много леко, заяви педиатърът пулмолог доц. Рада Маркова в „Лице в лице“

Снимка: btvnovinite.bg

Според китайското проучване само при 5% от децата са се проявили тежки симптоми на болестта и при 0,5% се е наложило използването на респиратор за вентилация.

„Неясен е този феномен за лекото протичане на COVID-19 при децата“, заяви доц. Маркова.

Една от теориите е, че при малките деца няма достатъчно развити ACE рецептори, за които да се закрепи коронавируса, разкри пулмологът.

Коронавирусната инфекция е единствената, която предизвиква толкова разнопосочни мнения и теории сред лекарите, смята доц. Маркова, но е категорична, че COVID-19 няма да изчезне.

Снимка: btvnovinite.bg

Лекарката е убедена, че трябва да се започне постепенно отваряне на мерките при децата и сподели, че би пуснала своите на детска градина и училище.

Дори деца с бронхиална астма, при правилно лечение, могат да преболедуват коронавируса, леко, каза Маркова.

Децата в България са прекалено „химизирани“ и не трябва да им се дават много лекарства, дори и витамини, макар че в началото на пролетта има спад на витамините в организма, смята лекарката.

По нейните думи социалното дистанциране причинява много странични ефекти и психоматични разстройства при децата, чиито последствия тепърва ще стават видни.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 6 964 292 267 3 308
Света 12 616 578 236 918 562 039 7 327 360
Заразени* Нови Починали
България 6 964 292 267
Света 12 616 578 236 918 562 039
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer