Имаме 127 гласа по проекта за нова Конституция, имаме гласовете на ВМРО, НФСБ, „Воля“ и независими. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в „Лице в лице“, в отговор на въпрос как са успели да съберат необходимите подписи за входиране на документа в парламента. 

По думите ѝ „Воля“, които първоначално не подкрепиха проекта, смята, че е важно да има дебат по Конституцията и да се види дали в следващите два месеца политическите сили в парламента ще постигнат съгласие за свикване на Велико народно събрание. 

„Смятам, че обликът на протеста днес също е допринесъл за това колегите от „Воля“ да се убедят, че трябва да се търси диалог, умиротворение и обединение на българското общество. Защото това, което видяхме днес, агресията по българските полицаи, е абсолютно незаслужена. Смятам, че не може това да бъде обликът на евентуалната промяна в България“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. 

Дариткова коментира и излизането на ПГ на ГЕРБ от пленарната зала днес по време на изказването на президента Румен Радев. Тя обясни, че войната е започнала от негова страна в началото на годината, когато държавният глава е свалил доверието от правителството. 

„Преценихме, че заради насажданата омраза в изявленията на президента, обидите, които отправи той към парламентаристите и противоконституционното му искане за оставка на Народното събрание – трябваше да покажем отношението си чрез напускане на пленарната зала. Не само ние от управляващата коалиция, но и колегите от ВМРО и независимите депутати напуснаха залата по време на изявлението на президента“. 

Относно призива на ДПС за съставяне на експертен кабинет, оставка на кабинета и президента, Дариткова обяви, че не са обсъждали идеята на Движението. Тя заяви, че проектът за нова Конституция отговаря на обществените очаквания. 

„За да променим посоката, в която се движи българското общество и да я предначертаем за следващите години – ние смятаме, че трябва да има нов обществен договор. В основата на легитимното съществуване на държавата е основният закон, а именно Конституцията. Това може да се постигне с широк обществен дебат и ние смятаме, че ако инициативата за Велико народно събрание бъде приета, ще даде възможност за едно легитимно представителство за следващия велик парламент“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ. 

По думите ѝ протестът е започнал с искане за Велико народно събрание. Относно оставката на кабинета, тя обяви, че правителството е готово да се оттегли, след като „поеме отговорността и посочи пътя , по който ще се развива България.“ 

„Една оставка кой проблем на българското общество ще реши? Ще помогне на българите да се справят със здравната криза или с очертаващата се социално-икономическа криза? Когато няма парламент и евентуално има служебно правителство и се налагат бързи решения относно проблеми, които възникват в условията на тази криза – това ще помогне ли“, попита тя. 

Тя обясни, че ГЕРБ са внесли редица поправки в първоначално депозирания проект за нова Конституция и са се вслушали в критиките.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!