ГЕРБ събра необходимата подкрепа, за да внесе проекта за нова Конституция в Народното събрание.

ВМРО подкрепиха проекта управляващата партия след няколкочасови преговори, при които бяха обсъдени предложенията на „воеводите“. Част от тях ще залегнат в проекта, а за другите има намерение да се проведе референдум. 

"Така българските граждани сами ще заявят желаят ли тези промени. Смятам, че над 2/3 от тях ще подкрепят и образователния ценз за гласуване, и наборната военна служба", и допълнителни правомощия на президента. Глас народен, глас Божий. Тръгваме с ГЕРБ към Велико народно събрание, за което смятаме, че дължим на българите", каза Искрен Веселинов от ВМРО.

Снимка: btvnovinite.bg

Така, точно 127 подписа (при необходими 120) са набавени с подкрепата на „Обединени патриоти“, независими депутати и част от "Воля".

ГЕРБ са отстъпили за:

- Да се включи преамбюл в Конституцията;

- Съдебната власт да няма право на законодателна инициатива;

- Гербът да бъде детайлно описан;

- Гласуването да бъде задължително;

- Бракът да бъде описан като съюз между мъж и жена;

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че предстои да се проведе широко обществено обсъждане. Тя допълни, че предстоят преговори с народните представители относно следващата стъпка за свикване на Велико народно събрание - подкрепа от 160 депутати.

"Следващите два месеца ние ще организираме поредица от обществени дискусии, експертни такива и ще търсим съгласие. Надявам се, че това, което ще се чуе като диалог може да разубеди част от тези, които първоначално са заявили, че няма да подкрепят проекта", заяви Дариткова.

Към момента ДПС и БСП обявиха, че няма да подкрепят идеята за ново Велико народно събрание. По думите на Дариткова това не е опит да останат на власт, а "националноотговорно поведение".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!