Първият ден на новия политически сезон започна с бойкот на президента и с идеи за нов кабинет. Три парламентарни групи напуснаха пленарната зала преди словото на държавния глава. 

ДПС и „Воля“ поискаха експертно правителство да спаси страната от кризата.

Снимка: btvnovinite.bg

От ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ обърнаха гръб на държавния глава. После се върнаха и обвиниха президента в организирането на народното недоволство.

„Бягството няма да ви спаси от позора. С това показвате, че истинският парламент е отвън“, заяви от парламентарната трибуна държавният глава.

Едва ли ще се запомни с добро този, който със стиснат  юмрук  призова за метежи и бунт“, отбеляза Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ

Социалистите пък нападнаха премиера.

„Той решен да оцелее на всяка цена, днес предлага промени в Конституцията, това не е промяна, а  подмяна за печелене на време“, заяви Корнелия Нинова.

ДПС поиска и правителството и президента да се оттеглят.

„Първо оставка на правителството час по скоро, второ – на Радев, трето – експертен антикризисен кабинет, който да организира честни избори“, поиска лидерът Мустафа Карадайъ.

Кръстина Таскова от „Воля“  обяви, че този парламент трябва да излъчи широк кабинет от професионалисти и експерти. 

„Ще вземе идейно участие в дебата по проекта за нова Конституция на страната със свои идеи и конкретни предложения, които да станат съставна част от общ проект“, обяви и Борис Ячев от НФСБ.

Снимка: БГНЕС

Президентът и вицепрезидентът изразиха очакванията си за голяма промяна.

„Сега е историческият момент да направим тази промяна, България да тръгне по друг наистина демократичен път, наистина институциите да работят в интерес на хората“, заяви президентът.

А според вицепрезидента Илияна Йотова най-голямата грешка на  управляващите вътре в залата е, че не чуват хората, които са на улицата.

Радев и Йотова се прибраха пеша в президентството, съпровождани от множеството.