“Инстинктът ми сочи, че ще има правителство, защото на народа му додея, партиите вече нямат ресурси и сили. Ако този път президентът Радев извърви бързо мандатите, ние ще имаме още избори”, заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов в предаването “Лице в лице”.

“Не може да продължава така държавата. Трябва да се намери решение да се излезе от този тупик. Хубавото е, че всички партии полагат огромни усилия да получат възможно най-добър резултат, което означава, че голяма част от българите ще излязат да гласуват. Ние сме длъжни да уважим избора на българите и да се явим на преговорите за съставяне на правителство с добри резултати”, добави Борисов.

Той коментира и това, дали би станал премиер. “Аз съм готов на всякакви компромиси. Ако си победител на лидер на партия и да не станеш премиер е компромис. Още повече на фона на всички останали мисля, че съм най-опитният човек, с най-доказани резултати. Трябва да се намери компромис от всички и между първите две партии да се направи възможно най-доброто правителство, ако не може да се намери решение с останалите", добави Борисов. 

Според него, когато се прави широка коалиция е най-стабилно и най-добре да управляват първите две партии. “Ако не може да се направи трябва да стане както беше предишното правителство - ПП, социалистите, Слави Трифонов. То трае от ден до пладне”, каза той.

Той коментира и това дали ще стане депутат. “Ще стоя там, докато не направим правителство”, добави Борисов.

По думите му идеалното правителство е това, в което има 130 или 140 депутата. “Това може да се постигне само, когато това са първите две партии”, уточни лидерът на ГЕРБ-СДС.

“Докладът на БНБ показва, че външният дълг на България е скочил до 45,1 млрд. евро. Трябва много да се молят на някой да стане премиер с такъв дълг. Близо 10% се е увеличил за последната година, а лихвите са 2,6 млрд. на година. Нито една партия не може да устои на този огромен външен дълг. До 10 дни ще трябва да се гледа бюджет, но ако няма правителство този дълг ще нарасне. При нас 2021 г. дългът е 500,9 млн. Бяхме с Естония отличници”, обясни Борисов.

По думите му ГЕРБ и ДБ винаги са действали заедно в парламента - за ядрените реактори, за оръжието за Украйна.

Възможните коалиции

“Няма как с “Възраждане” имаме уважение помежду си, но имаме толкова идеологически различи, че дори няма как да се допрем до тях. Аз съм притеснен, че Асен Василев толкова се гордее с това, че гласуват заедно с “Възраждане”. Те гласуваха против двата американски реактора за “Козлодуй”, против втората ескадрила F-16. Имам решение на конгреса за БСП”, заяви лидерът на ГЕРБ-СДС.

Според него коалиция на малцинството е непрофесионално. “Правителство на малцинството означава трайна нестабилност. В такава тежка дългова и инфлационна спирала, дори Иван Костов им го каза, ако инфлацията не падне до 3% повече няма да гласува за тях. Той им каза, че такава криза се овладява с години. Ако не се направи такава силна коалиция няма никакъв шанс. Към нея могат да дойдат и ДПС, и БСП, но ядрото трябва да бъде такова между двете коалиции”, обясни Борисов.

Жълтите павета

Лидерът на ГЕРБ-СДС коментира акцията на европейската прокуратура във връзка с ремонтите в София.

„Европейската прокуратура работи по тази тема от септември миналата година, а днес ГДБОП влиза да иззема документи, в деня преди размисъл, като „Костинброд 2“. Защо днес, а не в понеделник. Аз аплодирам разследването. Това намеса ли е в изборите, до понеделник щеше ли да се промени нещо? Ако има нарушител, който да е виновен, да върне парите и да го вкарат в затвора. Г-жа Фандъкова няма да е кмет на София на следващите избори. Аз не бях правил ремонт там. Днешното им влизане (ГДБОП) е тенденциозно и обслужва президента Радев. Целта е да няма правителство”, заяви Борисов.

Според него целта на служебния кабинет е да няма редовно правителство.

Повече гледайте във видеото.