„Бюджетът на Асен Василев не излиза с 12 милиарда, това каза министър Велкова, и това беше важната информация. Иначе може да се стигне и до черните сценарии, а може и да не се.“ Това коментира Делян Добрев от ГЕРБ.

Вчета се появи информация  за наличие на доклад, изпратен от Министерството на финансите към МС, в който е посочено, че е възможна промяна на заложения курс към единната валута заради текущото състояние на държавните финанси.

„Ако дупката се свие до 5 милиарда,  до 3% от БВП, ще успеем да се измъкнем, но ако си остане 12 милиарда тази дупка в рамките на няколко години, тогава черните сценарии, които чертаеше министър Велкова - нищо чудно да се случат“, каза той.

Добрев обясни, че бюджетът на Асен Василев „е лош“.

„От него може да последват страховити неща - а дупката от 12 милиарда щеше да стане 15-20 или понеже нямаше мнозинство всички политици в парламента се опитват да се харесат на избирателите“, каза още Добрев.

Според него всичко зависи от това дали ще има правителство след изборите. Той добави, че трябват сериозни реформи в бюджета, за да се справим с нарастващата инфлация.

Добрев коментира и фискалния резерв.

„Вчера Асен Василев, който е бивш финансов министър, два пъти обърка фискалния резерв с 4 милиарда. Това не са 4 лв., не са 4 милиона, това са 4 милиарда лева грешка. За какъв финансов министър изобщо говорим и си помислих, че може да е неволна грешка. Може да е имал предвид някой период от преди това и проверих всичко и тези периоди проверих. Проверих и останалите, всички периоди от началото на годината“, каза той и показа бюлетин, който, по думите му, излиза всяка седмица в сайта на БНБ.

Снимка: bTV

„Изуми ме, че тази информация не се публикува на сайта на Министерството на финансите, а се публикува на сайта на БНБ. Той дори това не знае и излиза всяка седмица, не един път месечно. В тази справка никъде няма 16,4 тоест това е една тлъста лъжа която се повтаря от всички от „Продължаваме промяната“, обясни Добрев.

Той показа и колко е дългът ни.

"Има диаметрално разминаване от това, което те казват. Дългът към момента е 40 милиарда. От 29 милиарда е нараснал за 40 милиарда откакто ГЕРБ не е на власт. Сложете новите 12 милиарда на Росица Велкова и ще станат 52. Ако продължим така, следващите няколко години с по 12-15 това са милиарди без нови разходни политики - ще стигнем 70-80 милиарда“, заяви Делян Добрев.

Снимка: bTV

По думите му и инфлацията у нас е най-висока от европейските държави заради актуализациите на бюджета.

„Преди месеци от „Продължаваме промяната“ се оправдаха с войната и че тя е виновна за инфлацията. Докато ГЕРБ беше на власт инфлацията беше 2%. Инфлация през юли достига 15%. След всяко пипане на бюджета инфлацията скача. Изходът е да има правителство и да се направи бюджет със съответните реформи, които да намалят инфлацията“, добави още Добрев.

Според него инфлацията у нас е най-висока от европейските държави заради актуализациите на бюджета и показа справки на Евростат, в които се сравняват показателите у нас и в Европа.

Той обясни, че ако ГЕРБ спечелят изборите и направят правителство - ще предложат да спрат да се правят проинфлационни бюджети. 

Вижте целия разговор във видеото.