Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, а подобни твърдения са "некомпетентни и безотговорни". Това заявиха в писмена позиция от Българската народна банка за БТА.

Днес в медийното пространство се появиха публикации за наличие на доклад, изпратен от Министерството на финансите към Министерски съвет, в който е посочено, че е възможна промяна на заложения курс към единната валута заради текущото състояние на държавните финанси и ако не се предприемат спешни действия.

На въпрос дали има причини да се смята, че курсът лев-евро може да бъде променен, от БНБ отговориха: "Не, няма такива причини. Международните валутни резерви на Българската народна банка са на най-високото си ниво за последните 30 години. Подобни твърдения за промяна на курса лев/евро са некомпетентни и безотговорни".

От централната банка посочиха още, че не са водени разговори между техни представители и експерти в Министерството на финансите относно евентуална промяна на курса. От БНБ допълниха, че "такава промяна е невъзможна“.