"Служебният кабинет се държи като кабинет на ГЕРБ. Това се прави с една единствена цел да се плашат българските граждани", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Асен Василев в предаването "Лице в лице".

"Всичко това се прави, за да се изплащат хората и да им се каже, че най-доброто, което могат да имат е стабилна бедност. Не може в България да има нормална социална политика без да се вдигат данъците. Когато парите отидат в увеличение на заплатите и пенсиите не могат да се откраднат няколко милиона", смята Василев.

Той определи като непрофесионално изказването на неговите опоненти, че за високата инфлация е виновна финансовата политика на кабинета “Петков”. 

"Това, което те казват: вдигнаха се доходите на хората, и тъй като те имаха повече пари цените се вдигнаха, защото няма достатъчно стока. При нас обаче е така ние внасяме 70% от месото от Европа, внасяме 50% от зеленчуците, 45% от яйцата внасяме от Европа. Цените в българските магазини зависят от това какви са цените в Европа. Колко пари трябва да раздадем на българските граждани, за да се вдигнат цените? Цената се вдига, защото скочиха производствените разходи”, каза Василев.

По думите, ако се види инфлацията като числа в Източна Европа у нас тя е най-ниска. “В страните в еврозоната инфлацията е по-ниска, защото са по-богати и храните им са по-евтини. Инфлацията е висока, защото се напечатаха пари по време на COVID пандемията, които се развъртяха в Европа”, смята той. 

“Най-добрата защита при този инфлационен процес е доходите на хората са растат. Това е защитата, няма как. Цените у нас ще бъдат европейски, трябва и доходите да станат европейски, това е начинът да не сме бедни”, добави Василев.

“2021 г. фискалният резерв в БНБ на влог е 8,8 млрд. лв. Това е по управлението на Борисов. През февруари 2022 г. има малко над 9 млрд. лв., в момента по последни данни на МФ към края на януари има 16,4 млрд. лв. С тези пари може да се направи всичко. Притеснителното са приходите. Приходите от ДДС със 100 млн. лв. по-малко от тези, които са събрани миналата година, а трябва да са с 300 млн. лв. повече. Има чадъри над определени фирми”, коментира той. 

Повече гледайте във видеото.