„Има доста голяма запълняемост на леглата, но няма дефицит на детски интензивни легла към момента. Няма върнати деца в тежко състояние, което е най-важното. Този пик на инфекциите на дихателните пътища в детската възраст е и сезонен“, каза д-р Благомир Здравков, директор СБАЛ по детски болести „Иван Митев“. 

По думите му обаче има проблем с дефицита на лекарства.

„В откритите аптеки все още има дефицит на Пулмикорт, Вентолин и когато родителите не мога да си осигурят тези медикаменти, състоянието на детето се влошава и то трябва да постъпи в болница“, обясни д-р Здравков. 

Очаква се до месец-два този дефицит да бъде преодолян. Директорът на столичната педиатрия коментира и въпроса с детската болница

„Доста стъпки има до реалното стартиране на строежа на тази болница. Дори да направим една блестяща национална детска болница, има голямо значение националната педиатрична мрежа по места. Тя също има нужда от надграждане и подобрявяне, защото само това може да гарантира равен достъп на всяко българско дете до адекватна медицинска помощ“, каза той.

Д-р Здравков каза, че липсата на медицински хеликоптери се дължи на некомпетентност при възлагането на обществената поръчка.

„Авиационната спешна медицинска помощ, не само хеликоптерната, трябва да е едно надграждане на системата за спешна медицинска помощ. Когато тези отделни компоненти не са добре обмислени, се случва това, което стана. При единственият, подал кандидат стойността е няколко милиона над обявена поръчка, което абсурдно“, каза още той. 

По думите му има проблем в дефицита на кадри за реанимационен транспорт на деца, както и в самата организация на този трансфер.