Развръзка по казуса с Националната детска болница. На днешното си заседание правителството реши тя да се намира в близост до болницата по ортопедия в столични квартал "Горна Баня". Избраният терен е незастроен, а площта му е 40 декара. Според здравното министерство това позволява  да се изгради съвременна болница, която  може да бъде развита.

Проектът ще е готов до половин година. Организации обаче се опасяват, че процедурата не е достатъчно прозрачна. И предлагат обществен съвет да следи стъпките по изграждането на педиатрията.

И като майка, и като активист за детска болница Мария Брестничка смята, че няма достатъчно прозрачност.

„Министерството на здравеопазването изгуби доверието на хората по отношение на процеса за детската болница. За да бъде възстановено, трябва всяка една стъпка да бъде много ясно комуникирана и обсъдена със заинтересованите цени“, каза тя.

От здравното министерство поясниха, че всеки от петте предложени имота е имал проблеми с неяснота кога могат да се разрешат. Спрели са се на този в „Овча купел“.

„Теренът е подходящ, защото има много добър климат, достъп с метро и други комуникации. Теренът позволява да бъде изграден и хотел за родители, рехабилитационен център, да бъдат обособени спешни и реанимационни структури“, заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев.

„В буксуването на предишния вариант държавата е изгубила около 3 години“, служебният регионален министър Иван Шишков.

Педиатри вече са изготвили проект с 400 легла и всички нужни специалисти.

Теренът всъщност за нас не е толкова съществен - да имаме апаратура, условия на труд, за да се грижим за нашите пациенти. Дори и от днес имаме пример за дете, лежало в педиатрично отделение, налагат се допълнителни изследвания, в детската онкохематология, където нещата се влошават, и детето идва насам“, каза заместник-директорът на СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“.

След прекратяване на предходния проект - на консорциума „Детско здраве“ държавата, е на минус 9 милиона лева. Парите са дадени авансово и са изискани обратно през август.

„Въпреки множеството покани, към настоящия момент ДЗЗД "Детско Здраве" не са възстановили предоставения аванс“, заявиха от здравното ведомство.

От „Главболгарстрой“ отговориха, че са търсили варианти за прекратяване на договора, чрез „нормативно определените правила“ и че очакват в максимално кратък срок министерството да финализира споразумението за прекратяване, но не поясниха дали и как авансът ще бъде върнат.