"Силно се надявам до края на седмицата да кажа къде ще е Националната детска болница. Работим по проект, който да е европейски и нищо никъде да не се надстроява и да се бутат стени. Не искаме да се ремонтира някаква стара сграда." Това обяви служебният здравен министър Асен Меджидиев в „120 минути“.

"В момента работим и се подготвя инвестиционния проект. Силно се надявам в края на седмицата да обявим къде ще е. Желанието ни да е по един истински европейски проект. Не да ремонтираме някоя сграда, някъде я да пригаждаме за детска болница, да бутаме стени, да надграждаме. Искаме тя да е наистина европейска с прекрасно спешно отделение, с хирургични зали. Искаме да има  отделна сграда с хотел за родителите. Тя ще бъде Национална детска болница, не е само за София. Искаме да е с отделна сграда за рехабилитационен център за децата. С подземни и надземни паркинги, с един огромен парк - някъде около 14-15 декара. В края на седмицата се надявам да го обявя", каза още Меджидиев. 

Здравният министър обясни и какво се случва с липсващите лекарства в аптечната мрежа.

Получаваме писма за липсващи лекарства за температура, за деца, кортикостероиди при деца, лекарства за диабет тип 2 - къде са тези лекарства в момента?

Проследявам тази ситуация. Комисията в националния съвет по цени и реимбурсиране в момента проверява и агенцията по лекарствата, тъй като това, което видях, че има някакви променени формули в системата за електронно проследяване на медикаментите. Това означава, че преди са се наблюдавали над 340 медикамента задължително, Като им падне наличността под 65% в аптечната мрежа, тази електронна система се включва автоматично. Т.е. забранява се  износът им. Те не могат да се експортират. Сега в момента се наблюдава само 60 медикамента. Около 280 са изтеглени от наблюдение.