Остър дефицит на редица лекарства у нас. Някои от тях - без аналог.

В аптеките липсват лекарства за астма, за кръвно и за разреждане на кръвта. За това сигнализират пациенти и фармацевти. В момента официално с ограничен износ заради недостиг са 64 лекарства - сред тях такива за лечение на рак, за редки заболявания, за епилепсия и антидепресанти.

Неофициално дефицитът засяга и някои от най-разпространените медикаменти - дори детски сиропи.

 „Получава се лутане, забавяне на лечението, особено при онкологичните заболявания, при диабетно болните, което може да влоши основното им заболяване. И абсолютно е наложително държавата да контролира този пазар, макар че е частен“, обясни д-р Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

Липсват и ваксини - срещу варицела, хепатит А, хепатит Б за възрастни, назалната срещу грип.

Фармацевти също допълват списъка - липсват лекарства срещу съсирване на кръвта, за епилепсия, астма, диабет, кръвно налягане. 

За част от тях има подадени сигнали в Агенцията по лекарствата.

„Всеки ден се търсят медикаментите. Това затруднява нашата работа. Изнервени пациенти и изнервени фармацевти. Има такива, които липсват хронично. Проблемът с тях е заради наличието на реекспорт“, посочи фармацевтът Валентина Москова.

Износът на лекарства от позитивния лекарствен списък се ограничава автоматично чрез специална система. Но част от липсващите медикаменти не са в него. За други вносът е спрян, а при трети, какъвто е случаят с някои лекарства за астма - проверките показват, че количества в складовете има. Но аптекари казват  - те не стигат до тях.

От Агенцията по лекарствата заявиха, че аптеките могат да подават сигнали при отказ на доставки, но правомощията им са ограничени, а отказите не се документират.

От началото на годината временно преустановяване на продажбите по различни причини е имало за близо 360 лекарства. От тях - 133 още не са налични.

Относно недостига на сироп Nurofen, от Изпълнителната агенция по лекарствата заявиха, че поради затруднения в доставките, има ограничени налични количества в складовете на търговци на едро. Причина е и повишеното търсене в рамките на сезона. За ноември са планирани завишени доставки - в размер на 115 200 опаковки.

Според агенцията при Pulmicort има количества в складовете, като са планирани доставки през всеки следващ месец до края на 2022 г. в количества, отговарящи на средномесечното потребление.

На пазара липсва сироп Ventolin, но съществуват други терапевтични алтернативи, посочват от Агенцията.

Ваксината срещу варицела липсва поради повишено потребление - очаква се от 10 ноември продажбите да се възстановят, посочват от ИАЛ.