Избран е подходящият терен за изграждането на Национална детска болница. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Теренът ще бъде в столичния район „Овча купел“, квартал „Горна баня“. Изборът е бил направен между пет възможни терена.

„Той отговаря на всички критерии за модерна детска болница. Той е около 40 декара. Намира се до Ортопедичната болница. Климатът е добър, има достъп чрез метро. Освен детската болница ще има хотел за родители“, допълни Меджидиев.

Проектът ще бъде обозначен като национален обект, което ще позволи по-бързото придвижване на процедурата, допълни министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков. Едва след изготвянето на подробен устройствен план ще има яснота за бъдещи срокове, уточни той.

„С предишния вариант за изграждане на Национална детска болница държавата е изгубила 3 години, към днешна дата. След обявяването за „обект с национално значение“, процедурата ще може да се придвижи по най-бързия начин и така да стигнем до изменение на подробния устройствен план и издаване на виза за проучване и проектиране“, подчерта арх. Шишков.