"Кирил Петков многократно е лъгал, а правителството не купува машини, Централната избирателна комисия е независим държавен орган."

По този начин председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира в предаването „Лице в лице“ изказванията на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, направени по-рано днес.

В отговор на Бойко Борисов, който поиска машините да са от САЩ, а не от Венецуела, Петков заяви, че Министерският съвет на партия ГЕРБ е избрала машините за гласуване.

"Правят се обществени поръчки и публично обсъждане. Това въобще не рефлектира върху решения, вземани от Министерския съвет или Народното събрание с участие не ГЕРБ. От седмици се говори за „хартиени коалиции“, а срещу нас има коалиция „Вълшебна флашка“ на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Те превръщат България в държава на флашките", заяви Атанасова.

„Българският народ финансира едновременно машините на Мадуро, зад което стои коалиция „Вълшебна флашка“. Хората финансираха както електронното гласуване, така и отпечатване на милиони бюлетини – ако нещо се случи с машините, да можем да се върнем към бюлетините. На кое имаме повече доверие“, запита председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Намираме се в толкова много кризи, а имаше колеги депутати като Атанас Атанасов и Иванов, които не бяха в залата по декларацията за Шенген. "Продължаваме промяната" също. Те бяха сърдити за „вълшебната флашка“. Какви са тези евроатлантици?“, запита Атанасова.

Според нея флашките могат да съдържат всякаква информация, а хората нямат доверие в машинното гласуване – кой държи кода, кой ги охранява. Тя уточни, че бюлетините се отпечатват по поръчка на БНБ, защитени са и физически могат да се преброят, а съдебен контрол върху флашките няма.

„Истерията е, защото броенето няма да е в машината, в които венецуелски специалисти са генерирали код за пресмятане на резултатите, а ще се извършва физически“.

Тя посочи, че България е единствената страна, в която се гласува с машини.