„Българите изпращат депутати с две инструкции – не се съюзявайте с „гадовете“ и направете някаква коалиция. „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ продължават да стоят на полярната картина. Борисов се насочва по консенсусната“.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ социологът Андрей Райчев.

Според него кандидатът за премиер проф. Николай Габровски няма да успее да състави правителство, но заявката за кабинет „налива вода в мелницата на консенсуса“.

„Консенсусът в България побеждава. Това беше битката между БСП и СДС. Кой победи и кой умря? Водата и камъкът като се бият кой побеждава – водата“, посочи той.

Социологът допълни, че вратите остават отворени за кабинет с третия мандат:

За г-жа Нинова е много важно да влезе в правителство. Това е единственото, с което може да се яви на този конгрес. Ако тя е извън правителство, с четири лоши избора и на всичко отгоре прогонена от съюзниците си, невзета в правителство – с какво ще иде на конгреса?“.

„Аз изобщо не мисля, че ГЕРБ преследва властта, а излизане от изолация. На тях им остана само да разделят „Демократична България“ от „Продължаваме промяната“. Това е розовата им мечта. Те са голяма партия и центристка. Като си в центъра, а полюсите не надделяват – ти си на власт“, добави Райчев.

Демократична България“ не може да стане голяма партия, но може да спечели София. Без ПП няма да се справят с тази задача, категоричен е той.

Президентът нарече лидерите на „Продължаваме промяната“ „шарлатани“ и „крадци“, а те по-рано – „национален предател“ – красиво“, коментира социологът по повод напрежението между лидерите на втората по големина партия и президента.