Изненада на „Дондуков“ 2. От ГЕРБ-СДС посочиха за свой кандидат за премиер заместник-директорът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

Неврохирургът обеща да предложи кабинет, който да бъде по-далеч от партиите и по-скоро експертен.

„Надявам се допълнителното време, което отпуснах за консултации, да е спомогнало за намирането на удачна формула за съставяне на кабинет, а също и за политическа подкрепа в парламента. Пожелавам ви успех“, заяви държавният глава Румен Радев.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички възможни усилия България да има работещо правителство“, посочи проф. Габровски.

По думите му страната ни е изправена пред редица кризи - икономическа, политическа и мигрантска и очерта профила на кабинет, който може да се справи с тях:

„Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, по далеч от партиите, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, за да може България да мине по-лесно по този труден период“.

„Всички досега са оценявали, че съм консенсусен и диалогичен, което се надявам да ми помогне в разговорите с другите политически сили. Свикнал съм да работя в екип и то в тежки условия“, категоричен е той.

Подкрепа ще се търси от всички политически сили.

„Идеята е цялостна промяна в политическия тон и диалог в търсене на общи допирни точки“, подчерта проф. Николай Габровски.