Три от шест партии в 48-я парламент заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. Това са „Продължаваме промяната“, БСП и „Възраждане“. Почти всички оставиха без коментар или потвърдиха вече изложените си позиции за правителство с мандат на ГЕРБ. При връчването на първия мандат в президентството днес стана ясно, че кандидат за премиер е неврохирургът проф. Николай Габровски.

От втората политическа сила в 48-ия парламент „Продължаваме промяната“ припомниха, че вече са казвали, че няма да подкрепят първата политическа партия ГЕРБ. От ДПС и ДБ не коментираха нито възможността за подкрепа на правителство, нито личността на предложения за министър-председател проф. Николай Габровски.

Възраждане“ обявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС заради „дълбоки вътрешно политически и външнополитически разминавания“.

„Какво значение има дали ще е г-н Габровски, дали ще е Бойко Борисов, или който и да е друг от ГЕРБ. При положение, че ще се отстояват евроатлантически ценности и приоритет,  които са чужди на България, на нашите интереси“, каза Цончо Ганев от „Възраждане“.

БСП отново заявиха, че няма дадат гласовете си в пленарната зала за кабинет на ГЕРБ.

„Нашата позиция е ясна, чиста и последователна, въпреки спекулациите напоследък, че ще се прегърнем с ГЕРБ. Няма да подкрепим този мандат“, каза Корнелия Нинова, лидер на БСП.

От „Български възход" припомниха, че в края на миналата седмица са пожелали успех на колегите си от ГЕРБ.