Продължаваме промяната“ винаги се е движила от своите принципи. Първият е да си спазваме обещанията. Няма как ние да искаме да изтръгнем стария модел на корупция и да подкрепим правителство, което ще бъде контролирано, независимо дали управлявано официално, или не от Борисов.“ Това коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков.

По думите му всички български граждани ще наблюдават „Шоуто на Борисов“ следващата седмица. Това мнение той изрази в „Неделя 150“ на БНР по повод предстоящото връчване на мандата на ГЕРБ за съставяне на правителство.

Той добави, че очаква "монолози, екипна игра, анализатори да дават колко невероятно ГЕРБ се опитват да направят правителство, но не могат". 

Експерти ще се покажат, между другото експертите са нещо като смокинов лист, тези хора ще бъдат всичките зависими, така че г-н Борисов да може да ги контролира, когато си реши, каза Петков и добави, че не вярва на „цялата опорка“ за правителство на експерти.

Кирил Петков обясни, че има само два начина България да има правителство – правителство на малцинството с втория мандат, което да има ясна програма и гаранции, което предложиха от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Той припомни, че първото условие за такъв кабинет беше да не се правят машините на принтери и да не се приема хартиената бюлетина и добави, че ако на това не са били готови партиите, значи въобще не искат да има правителство.

Няма как да има правителство на малцинството, което да е антикорупционно, реформаторско и да бъде подкрепено от един парламент, който до 3:00 часа през нощта успява да открадне шанса българските граждани да имат честен вот, посочи Кирил Петков.  

Петков анализира още, че единственият следващ вариант е ГЕРБ, ДПС и БСП да си направят "хартиена коалиция" в третия мандат, но добави, че според него това е трудно реализуемо.

„Те винаги се опитват да направят така ,че българският народ да не разбере точно какво се случва, а тук ще бъде доста явно, а ние със сигурност ще осветляваме техните схеми“, каза Петков.

Петков каза отново, че „Продължаваме промяната“ ще гласуват против първия мандат за правителство, „Демократична България“ - също. Според него ГЕРБ няма да могат да съберат мнозинство и по думите му го знаят от самото начало. Във втория мандат те минаха като валяк през нашите условия и показаха, че този парламент не може да работи с такова правителство, което ние искаме да има, отбеляза Кирил Петков.

Той посочи, че ако третият мандат се даде на „Български възход“, като най-малката политическа сила - от тях нищо не зависи и не могат да наклонят едно или друго мнозинство по никакъв начин. Според Петков това означава, че зад такъв мандат трябва да застане ДПС, ГЕРБ, БСП или ДПС, ГЕРБ и „Възраждане“.