Изненадващо днес в президентството за връчване на първия мандат за редовен кабинет на ГЕРБ-СДС като кандидат за премиер се яви неврохирургът и зам.-директор на „Пирогов“ проф. Николай Габровски.

Проф. Габровски наследява лекарската професия от баща си – неврохирургът проф. Стефан Габровски. Започва като санитар. През 1996 г. завършва  Медицинския университет в София. Година по-късно започва работа в клиниката по неврохирургия в „Пирогов”. От 2011 г. я оглавява. 

Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия. От 2018 г. до 2021 г. е зам.-председател на Българския лекарски съюз. През 2019 г. година временно поема управлението на „Пирогов”. След освобождаването на проф. Асен Балтов като директор на болницата през 2021 г. Габровски е сред лекарите, които протестират в негова защита.

„Политиката се храни от разединението на хора на леви, на десни, по някакви параграфи. Това разделение, от което се храни в политиката, не работи в здравеопазването. Медицината съществува на базата на доверието. Те не може да работят заедно. Това е причината колегите да имат остра реакция“, каза лекарят през юли 2021 г. в интервю за предаването „Лице в лице“.

Само преди дни проф. Габровски отбеляза 25 години от началото на медицинската си кариера в „Пирогов“.