Ден преди ГЕРБ да вземе мандата за съставяне на редовно правителство, лидерът на партията очерта два варианта за премиер – той да поеме поста или компромисна фигура, след подписан документ за управление.

„Премиер си имаме. Мисля, че все още в ГЕРБ по-добър от мен няма“, подчерта Борисов и по-късно се определи като „можещ и знаещ“ човек, който може да изведе държавата от кризата. Той се сравни с Лионел Меси (футболист на ПСЖ и Аржентина), който вече е в напреднала за футбола възраст, но се справя добре на терена. Преди това и Владислав Горанов в интервю за bTV сравни лидера на ГЕРБ с Меси.

От думите на Борисов стана ясно, че на другите партии ще се предложи вариант, при който правителството да управлява за кратък период с разписана програма. Премиерът обаче не трябвало да е човек, който тепърва ще се учи.

Според лидера на ГЕРБ държавата ни е катастрофирала и ако не се вземат мерки, ще има непоправими последици. Той смята, че това, което казва холандският премиер Марк Рюте за границата ни, е истина, защото тя в момента е „разграден двор“.

Затова ГЕРБ няма да подкрепи в парламента декларация срещу Нидерландия. Борисов подчерта, че тази страна е едни от най-големите донори на ЕС.

„Колегите ще си заминат в Еврозоната, другите ще си заминат в Шенген, нас ще ни откъснат като котва и ще ни оставят като буфер за бежанци“, предупреди лидерът на ГЕРБ.